НАСА обяви 3 награди по 30 000 долара за решаване на

...
НАСА обяви 3 награди по 30 000 долара за решаване на
Коментари Харесай

НАСА обяви награда за скафандър с тоалетна

НАСА разгласи 3 награди по 30 000 $ за решение на казуса по какъв начин астронавтите да вървят по потребност, до момента в който летят към Марс със скафандри, оповестява Мениджър Нюз.

Изобретателите имат време до 20 декември, с цел да се включат в състезанието на американската галактическа организация. Заданието е да се откри остроумен излаз от обстановката, при която астронавтите ще се намират в продължение на 6 дни без тоалетни, предават Дарик и Българска телеграфна агенция.

Старото решение е известно – пелени. Но те са единствено краткотраен излаз и не правят работа за повече от ден, пише НАСА в изискванията за състезанието.

В същото време астронавтите постоянно би трябвало да чакат над 24 часа, преди да могат да употребяват тоалетна. Това се случи с тримата астронавти, които бяха изстреляни преди една седмица с галактическия транспортен съд " Союз ". Те можеха да употребяват WC-тата на Международната галактическа станция едвам след два дни. Руската капсула " Союз " е оборудвана единствено с една дребна портативна тоалетна, наподобяваща на кана, напомня Франс прес.

Според НАСА при продължителните задачи до Марс, планувани към 2030 година, астронавтите ще би трябвало да стискат до 6 дни поради неналичието на тоалетна. В обемистите си галактически костюми, те нямат достъп до телата си и не биха могли даже да си почешат носа.

Костюмите с интегрирана система за екскременти би трябвало да оферират и решение против всевъзможен риск от инфекции и възпаления на кожата, както и да предотвратяват резултатите на микрогравитацията и да не разрешават на течностите да се носят във въздуха. 

НАСА се надява да тества най-обещаващите планове и да ги приложи в период до три години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР